poniedziałek, 20 maja 2013

placuszki z mąki kukurydzianej bez smażenia na oleju :)

Hej !

Już niebawem będzie post o mojej diecie, wiem, że dużo z Was na niego czeka. 
Muszę wszystko pozbierać do kupy, porobić zdjęcia. To zajmuje trochę czasu.

A dziś podzielę się z Wami przepisem na placuszki z mąki kukurydzianej.


Jako, że nie mogę jeść nic co ma w składzie mąkę pszenną, naleśniki jadłam ostatnio ze 4 lata temu i bardzo za nimi tęskniłam. Ostatnio będąc w sklepie spożywczym kręcąc się miedzy półkami myślałam o urozmaiceniu mojej diety. Poszperałam trochę w sieci (ahh ten internet w telefonie) i poczytałam o placuszkach z mąki kukurydzianej :) 


Wróciliśmy do domu i zabrałam się za pichcenie :)
i powiem Wam, że wyszły pyszne!

zrobiłam do nich mus truskawkowy (zblendowane mrożone truskawki z mlekiem) i twarożek z waniliowym rolmleczem <3 mniam! można je polać również syropem klonowym albo podać z kulkami lodów waniliowych, nutellą. Jak kto woli :)

następnym razem dodam do wiórki kokosowe.

można je zrobić nie tylko na słodko, spróbuję również zrobić je ze szpinakiem i serem feta.
 
nie jest to przepis dietetyczny aczkolwiek zdrowszy niż tradycyjne naleśniki z mąki pszennej smażone na tłuszczu :)

składniki : 
1,5 szklanki mąki kukurydzianej
0,5 szklanki mąki żytniej
2 szklanki mleka
1 jajo

można również dodać łyżeczkę oleju do naszego ciasta naleśnikowego.

ja moje placuszki robię na patelni teflonowej bez dodatku oleju. 


















mniam!




21 komentarzy:

  1. Bez oleju , ale smażone:P Napewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smażyć - poddawać produkt żywnościowy działaniu wysokiej temperatury przez utrzymywanie go w roztopionym tłuszczu lub syropie w celu uczynienia go nadającym się do spożycia

      więc nie są smażone :)

      Usuń
  2. wyglądają cudownie! mniaaaaaam ♥

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie próbowałam jeszcze takich naleśników z mąki kukurydzianej :) Warto spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawe:) moglabys zrobic post ze szminkami(jak wygladaja na ustach) przed ta promocja w rossmannie?;) Zawsze podobaja mi sie Twoje usta i chcialabym jakas podobna kupic:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bedzie jakaś ciekawa promocja w rossmanie?:D

      Usuń
    2. Tak:) od 23 do 26maja ma byc -40% na kolorowke i pielegnacje twarzy:)

      Usuń
  5. mniam ale pychotka! zainspirowałaś mnie kochana,dzisiaj kuchnia jest moja hhii^^
    Buziole:*

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja naleśniki zasze " smażę" bez odrobiny tłuszczu na patelni teflonowej. Do zrobienia ciasta nie dodaje też mleka (zamiast tego wodę). Zawsze wychodza pyszne. Nigdy nie przywierają do patelni

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzięki za przepis, podobnego szukałam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A kiedy post o studiach kochanienka? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tego to już sie chyba nie doczekamy :/

      Usuń
  9. wyglądają przepysznie! wypróbuje;)

    OdpowiedzUsuń
  10. ja lubie zwykle .spoko nic nie przeszkadza mi to znając składzie mąke pszenną ;) ale wygladaja apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  11. mmmm , aż ślinka poleciała , hehe :) napewno też spróbóje zzrobić :)

    fajne tu :) miło się czyta :P

    Zapraszam do mnie : http://only-our-dream-world.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. A czemu nie możesz jeść mąki pszennej

    OdpowiedzUsuń
  13. wypróbowałam z syropem klonowym, szczerze- przepis mnie jakoś specjalnie nie zachwycił, ciasto trochę nijakie, wypadałoby dodać do przepisu sól, bo bez tego samo ciasto nie jest smaczne:_( mimo wszystko liczą się dobre chęci, pomysł:-) pozdrawiam Autorkę

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja zrobiłam z mlekiem kokosowym i jajkami przepiórczymi. Wyszły czadowe !!!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za każdy komentarz ;)

Jeśli masz obrazić moją osobę - nie wysilaj się.

Google+ Followers

napisz do mnie :)

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *